Ei, si uite ca au trecut 2 ani de cand am scris ultima data la acest topic

.
Iarasi am dat de o febra inginereasca de a incerca diferite substante si materiale cu care pot da pe hartie sa o fac sa reziste mai mult in timp (ma chinuie tare tema timpului se pare

, caci timpul omoara si modelele, nu numai oamenii ).
Intr-adevar, Eric Joisel zicea ceva de spray-uri acrilice pe site-ul sau, iar acum vreo saptamana intr-un e-mail (il intrebasem mai exact ce foloseste el in conservarea modelelor, caci imi ajunsese cutitul la os deja

) mi-a spus ca foloseste MC sau spray acrilic, cu care da pe modele, in diferite locuri unde vrea sa modeleze modelul de origami, dar le usuca imediat cu un uscator, pentru ca daca le lasa sa se usuce singure, ar putea strica detaliile hartiei (de exemplu pentru un model cu fata de om, detaliile fetei s-ar strica sigur daca nu ar usca imediat modelul).
Un alt origamist desavarsit, vietnamez de aceasta data, Dao Cuong Quiet, care e pur si simplu un geniu, si care din pacate nu are inca diagrame (dar a spus ca lucreaza la o carte acum), mi-a spus tot asa intr-un e-mail ca pentru modelele sale ar folosi lipici, sau vopsea (probabil tot acrilica) sau tot spray acrilic pentru prezervarea in timp a lor. Va invit sa vedeti niste modele ale sale
aici sau in
Galeria sa de pe Flickr.
In fine, de curand, nu stiu de ce nu mi-a dat mai demult prin cap, m-am gandit sa dau cu fixativ peste un model terminat de curand. Da, fixativ pentru par, marca e chiar Intesa pot sa zic, in caz ca vreti sa stiti

.
Rezultatele sunt destul de uimitoare. Am acoperit complet modelul cu fixativ, l-am lasat sa se usuce peste noapte, si a 2-a zi era destul de batos, asa cum voiam eu :D. Este posibil sa mai fie nevoie de putina modelare dupa uscare, mai ales daca modelul are detalii fine, insa rezultatul m-a incantat personal.
Cred ca deja cu cunostiintele care le-am strans pe acest forum, o sa putem face toti o carte ca cea a lui Lafosse despre retete de tratare a hartiei si tot ce e legat de asta

.